Wees jezelf!

Het is best moeilijk om altijd jezelf te zijn. Tenminste, dat is mijn ervaring. Waarom draag je een masker? Wat heb je nodig om volledig jezelf te zijn en je masker af te zetten?

Masker

Wanneer ik naar mijn masker kijk, dan zie ik iemand die zich groter voordoet dan ze zich eigenlijk voelt. Iemand die het moeilijk vindt om fouten te maken en graag perfect wilt zijn. Iemand die lacht terwijl ze zich van binnen verdrietig voelt en graag door iedereen geaccepteerd wilt worden.

Op welk moment draag ik dit masker en waarom?

Wanneer ik zonder oordeel naar mijzelf kijk met mijn masker op, dan zie ik iemand die reageert op een gevoel  van weinig vertrouwen en veiligheid. Door mij moediger of stoerder te gedragen dan ik mij werkelijk voel, zien mensen niet dat ik regelmatig onzeker ben. Op het moment dat ik fouten maak, voel ik mij onveilig en kwetsbaar, omdat dan mijn innerlijke overtuiging is dat ik niet waardevol genoeg ben.
Helpt het dragen van een masker mij? Het is mijn overlevingsstrategie die reageert op mijn omgeving en omstandigheden. Het masker laat niet de mooiste kant van mijn persoonlijkheid zien. Op dat moment ben ik niet verbonden met wie ik werkelijk ben. Ik laat mij leiden door mijn ego, onzekerheid, negatieve overtuigingen of negatieve ervaringen.

Masker op of af?

Wat zorgt ervoor dat ik mij niet veilig voel of weinig vertrouwen heb om volledig mijzelf te zijn? Best een pittige vraag om te beantwoorden.

Mijn ervaring is dat de mensen waarbij ik mijzelf kan zijn, ook de mensen zijn die ik vertrouw en waar  ik mij veilig voel. Wanneer ik dit omdraai: ik kan niet mijzelf zijn wanneer ik mij niet veilig voel en geen vertrouwen voel.  Nieuwe ervaringen of situaties met eerdere negatieve ervaringen zorgen dat ik mijn masker opzet. Maar ook mensen in mijn omgeving die mijn eigen pijnlijke plekken activeren.

Voorbeeld: ik maak een fout (dat heel menselijk is) en iemand die in mijn ogen weinig fouten maakt spreekt mij daarop aan. Dan reageer ik heel defensief of word ik zelfs geïrriteerd of boos. Ik heb geen controle over wat ik voel en ik probeer de situatie te beheersen. Ik reageer op mijn eigen negatieve overtuiging dat ik perfect moet zijn omdat ik mijzelf dan waardevol voel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Leermomenten

De mensen en momenten die bij mij een gevoelige reactie activeren op negatieve ervaringen, overtuigingen of spannende nieuwe ervaringen, zijn precies waar ik dankbaar voor mag zijn. Het worden leermomenten door eerlijk mijn negatieve ervaring of overtuiging te herkennen en mijzelf uit te nodigen om op een andere manier naar de situatie te kijken en te reageren. Het is de eerste stap om op dat soort momenten mijn masker af te zetten en vooral mijzelf te zijn.

Het is heel natuurlijk om af en toe een masker op te hebben. En soms is het ook nodig om jezelf te beschermen tegen situaties die je niet in de hand hebt of mensen die slechte bedoelingen voor ogen hebben. Je lichaam, je intuïtie, geven een signaal af dat het niet veilig is en reageert daarop.

Wees jezelf!

Hoe fijn is het als je altijd gewoon jezelf mag zijn? Wanneer ik hier aan denk geef het mij een gevoel van vrijheid, veiligheid, vertrouwen, rust en blijdschap.  Het is voor jou de uitdaging om je eigen negatieve overtuigingen en gedachten te herkennen. Om vervolgens op een andere wijze te reageren op de situatie. Dit gaat stapsgewijs. Wanneer jij in staat bent om anders te reageren of te handelen dan zal je hiermee goede ervaringen creëren.  Na een tijd  kun je merken dat de terugkerende negatieve ervaringen of overtuigingen er bijna niet meer zijn of zelfs zijn verdwenen en dat je gewoon jezelf bent.

Affirmatie: Ik ben mijzelf en ik sta in mijn kracht!

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *