Moeiteloos leven

Wie wilt niet “moeiteloos leven”?

Wat is moeiteloos leven? Voor mij betekent het leven ervaren in vrijheid, gevoel van verbondenheid, natuurlijke ontspanning en gevoel van welzijn. Wat betekent dit voor jou?

Wat is tussen jou en jouw vrijheid van het leven komen in te staan? Waarom voel jij niet de verbinding met jezelf, met de ander en jouw omgeving? Wat geeft jou innerlijke rust, vreugde en vervulling? Wanneer je deze vragen voor jezelf kan beantwoorden dan weet je wat je nodig hebt om een moeiteloos leven te leiden. Wanneer je bewust bent wat je nodig hebt dan heb je de eerste stap al gemaakt.

In dit blog bespreek ik twee onderdelen die het moeiteloos leven in de weg kunnen staan.

Stress

Stress betekent een toestand van druk of belasting welke ontstaat als de aanpassingsmogelijkheden in een bepaalde levenssituatie worden overschreden (bron: Ensie.nl). In de betekenis van het woord stress zitten de woorden belasting en overschrijding. Om stress te beperken of te vermijden is het belangrijk om grenzen te stellen of in extreme omstandigheden zelfs je levenssituatie te veranderen.

Er zijn twee basisfactoren die stress veroorzaken. Ze staan in relatie met hoe je in het leven staat, je keuzes maakt, je handelt en het leven ervaart, namelijk:

1.         Zelfbedrog (living a lie)

2.         Dwangmatig iemand gelukkig willen maken omdat je onvoldoende het vermogen hebt om voor jezelf te zorgen

Voorbeelden van zelfbedrog zijn:

  • Je doet wat de maatschappij wil om er bij te horen, terwijl je weerstand voelt
  • Het negeren van je eigen behoeften, maar wel proberen te voldoen aan de behoeften van anderen
  • Het doorzetten bij een verkeerde keuze
  • Het verbergen voor jezelf en anderen hoe jij je echt voelt
  • Verveeld zijn in plaats van dingen te doen die je energie geven (passie)
  • Wie ben je? Wat is je eigen identiteit of waarde? Wanneer je dit niet weet dan leef je een leven dat niet echt van jou is
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Moeiteloos leven

Energie

Het schijnt heel normaal te zijn in deze maatschappij om te voldoen aan de verwachtingen van anderen en verwachtingen die je van jezelf hebt. De vraag is: geeft het energie of kost het energie?

Energievreters

Iedereen kent het wel dat je soms aan het eind van de dag erg moe bent van de dag, zonder dat je iets intensief hebt gedaan. De vraag aan jezelf is dan: wat of wie heeft mij deze dag zoveel energie gekost? Het kan van alles zijn: Werk waar je geen plezier of voldoening aan beleeft, emoties en gevoelens die je ervaart, negatieve gedachten en overtuigingen, mensen waartegen je veel weerstand voelt. De lijst is eindeloos. Een aantal basisfactoren die relatie hebben met energievreters zijn:

  • Te veel betrokken zijn bij een ander waardoor je het contact met jezelf verliest
  • Uitdagende levenssituaties zoals bijvoorbeeld verlies van een dierbare of scheiding
  • Weinig steun en medeleven van andere mensen
  • Weinig bewegen, ongezond eten, slecht slapen
  • Gevoel van zinloos bestaan

De vraag is, weet jij wat jouw energievreter is? En wat kan je zelf hier aan doen om de energievreters te beperken of te voorkomen? Doe je de juiste dingen op het juiste moment? Bijvoorbeeld: met tegenzin je huis opruimen, terwijl je op een ander moment dit moeiteloos doet.

Energiegevers

Wat jou energie geeft is heel persoonlijk! Het kan van smakeloos hard meezingen met de radio zijn (wat ik graag doe) tot aan het leiden van een grote organisatie. Een aantal basisfactoren die relatie hebben met energiegevers zijn:

  • Positieve gedachten, dankbaarheid, ontspannen modus
  • Emotionele steun, een knuffel, een mooi gesprek, een liefdevolle blik
  • Humor, relativeren, lekker gek doen, hard lachen
  • Bewegen, natuur, gezonde voeding, voldoende slaap
  • Selfcare

Wat kan je zelf doen?

Kom en blijf in contact met jezelf door goed voor jezelf te zorgen. Meer hierover in mijn blog Van overleven naar leven.

Onderzoek en wees je bewust van wat jouw behoefte is en vervul je eigen behoefte. Vraag hulp aan anderen. Durf uit je comfortzone te stappen om een moeiteloos leven te gaan leiden.

Jij bent de manager van je eigen leven!

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *