Keuze vanuit angst of vertrouwen?

We hebben allemaal regelmatig te maken met grote en kleine keuzes in ons leven. De vraag is: vanuit welk gevoel is jouw keuze gemaakt? Gebaseerd op angst of op vertrouwen?

Het is goed om bewust stil te staan vanuit welk gevoel jij je keuze maakt. Maak jij je keuze op basis van feiten en/of vanuit een gevoel dat het veiliger is? Of maak je de keuze vanuit vertrouwen?

Een keuze gebaseerd op angst of gebaseerd op vertrouwen is allebei niet goed of slecht. Het levert beide een ander resultaat op. Ik behandel in deze blog alleen de keuze tussen angst en vertrouwen. Uiteraard zijn veel keuzes gebaseerd op beide grondslagen.

Uit eigen leven

Wanneer ik terug kijk naar mijn belangrijke beslissingen in mijn leven dan zijn mijn keuzes vaak vanuit het hart genomen. Eén van de laatste ingrijpende beslissing die ik heb genomen was het verbreken van een langdurige relatie. De relatie voelde zeker, veilig en vertrouwd. Ik wist dat het  verbreken van deze relatie mijn hele leven op zijn kop zou zetten. En dat is ook gebeurd. Ondanks het gevoel van veiligheid en zekerheid in die relatie knaagde er steeds een gevoel, wie ben ik en wat verwacht ik nu van het leven? Het beroemde gevoel van: is dit het nu?

Na een strijd tussen hoofd en hart, angst en vertrouwen heb ik mijn hart gevolgd. Ik koos voor mijzelf, mijn leven. Ik wist niet hoe mijn leven eruit zou gaan zien. Het was een sprong in het duister. Eén ding wist ik wel, ik kon mijzelf vertrouwen ondanks het gevoel van onzekerheid, angst en onveiligheid. Dit betekende voor mij dat ik alles wat ik had, materiele zekerheid, sociale veiligheid en dergelijke, achter moest laten zonder te weten wat ik hiervoor terug kreeg.

Nu drieënhalf jaar later kan ik vertellen wat het mij heeft opgeleverd: mijn leven zit vol levendigheid, soms met wat angst en onzekerheid, kleine en grote avonturen, mooie ( en nieuwe) vriendschappen, mooi appartement met een fantastisch uitzicht en heel veel zelfkennis en zelfvertrouwen. Een gevoel dat het leven een avontuur is, dat ik mijzelf en het hetgeen wat op mijn pad komt mag vertrouwen. Ik leef vanuit mijn hart met ondersteuning van mijn eigen overtuigingen en authenticiteit.

Angst

Wat is de grondslag van jouw beslissing? Is het voor jou belangrijk wat andere mensen van jouw beslissing vinden? Ben je bang om dingen op te geven en/of te verliezen? Ben je bang om de controle over je leven te verliezen? Wanneer je één van deze vragen met “ja” beantwoordt is voor jou het gevoel van controle belangrijk. Vaak is deze keuze gebaseerd op eerdere ervaringen en eigen overtuigingen. De uitkomst van je beslissing is vaak zeker en duidelijk en kan een gevoel van veiligheid geven.

Vertrouwen

Wat is de grondslag van jouw beslissing? Is het belangrijk voor jou om je eigen hart (wens of droom) te volgen, ongeacht wat andere mensen van jouw beslissing vinden? Heb je de moed om dingen op te geven? Heb je vertrouwen dat je alles in het leven ontvangt wat je nodig hebt? Wanneer je deze vragen met “ja” beantwoordt dan is je keuze gebaseerd op vertrouwen. De uitkomst van je beslissing is vaak nieuwe ervaring, verrassend, leerzaam en kan een gevoel van levendigheid of avontuur geven.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *