Vrijheid

Bij bewustwording gaat het naar mijn gevoel niet over goed of fout.
Het gaat vooral over hoe bewust je bent van je gevoelens, overtuigingen, patronen en handelen in het dagelijks leven, past het bij mij of is het aangeleerd gedrag of pas ik mij aan de verwachting van anderen? Om bewust te zijn van je eigen gevoelens, overtuigingen, patronen en handelen is objectief zelfonderzoek nodig.

Stel jezelf eens de vragen: hoe voel ik mij? Is het mijn overtuiging of heb ik deze gekopieerd? Welk patroon zie ik steeds terug? Waarom handel ik of reageer of doe ik zo? En waarom is dat zo?
Wanneer je jezelf hier antwoord op kan geven, dan kom je er al snel achter of je het huidige gevoel, overtuiging, patroon of handelen wilt veranderen of niet. Het is niet goed of fout. Je bent “baas” over je eigen leven!

Jouw eigen vrijheid

De betekenis van vrijheid is: de mogelijkheid om te doen en te laten wat men wil zonder gevoel van beperking, maar ook autonomie, onafhankelijkheid, speelruimte, ongedwongenheid.
Wat geef jou het gevoel van vrijheid? En waarom? Wat beperkt je gevoel van vrijheid? En waarom? Het gevoel van vrijheid is voor iedereen weer anders. Het is interessant om te onderzoeken waarom iets je gevoel van vrijheid geeft of beperkt. Waar komt het vandaan? Is het een aangeleerd patroon of overtuiging? Pas jij je te veel aan de verwachtingen van jezelf of van een ander? Doe je veel dingen die niet bij passen en voelt het als moeten (en kan en wil je dit veranderen)? Of zijn het regels die zijn opgelegd? Zijn het doelbewuste regels?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Zelfonderzoek

Wanneer ik mijn eigen “vrijheid” onderzoek kom ik een aantal dingen tegen die mijn gevoel van vrijheid beperken of hebben beperkt. Iets dat ik bij mijzelf tegenkwam is dat ik een hekel heb aan het woord “moeten”. Maar waarom eigenlijk?
In mijn leven heb ik me teveel gericht op wat anderen vinden, wat zij van mij verwachten, maar ook wat ik van mijzelf verwacht. Dit was/is heel goed zichtbaar in de keuze van mijn relaties, gevoel van eigenwaarde, handelen, mijn weerstand tegen autoriteit of verwachtingen, keuzes in mijn leven enz. Ik was teveel gericht op anderen en niet op mijn eigen authenticiteit. Dit gaf mij een gevoel van verplichtingen (moeten), vrijheidsbeperking, onrust, geen voldoening en een gevoel van “er niet toe doen”; een slecht zelfbeeld.
Ik wist op een gegeven moment niet meer goed wie ik was en wat ik nu belangrijk vond in mijn leven. Het koste mij veel energie en het gaf mij weinig levensvreugde.

In mijn proces naar mijn bewustwording ben ik eerst op zoek gegaan naar wat mij energie geeft, waar word ik blij van, wat zijn mijn gevoelens, overtuigingen, patronen en waarom doe ik wat ik doe. Ik ben voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat ik me meer mag richten op wat ik belangrijk vind, wat ik voel en wat mijn eigen overtuigingen zijn en wat ik hierin van mijzelf verwacht. Het hoeft niet perfect zijn, imperfectie is ook perfect.

Je eigen keuzes

Wanneer jij je eigen leven leidt geeft dit een gevoel van vrijheid, het is een keuze. Het werk, relaties en alle andere besluiten die je in je leven neemt voelen niet meer als een vrijheidsbeperking omdat het je eigen keuze is, je eigen leven. Op het moment dat iets niet meer goed voelt heb je altijd de vrijheid om je keuze hierin aan te passen of bij te stellen. Het leven is altijd in beweging en daar hoort verandering ook bij. Je staat in je eigen kracht.

Delen

1 gedachte over “Vrijheid”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *