Emoties

Wist je dat emoties puur een signaal van je lichaam zijn?
Hetzelfde geldt voor pijn in je lichaam. Je lichaam is zo slim dat het met emoties en pijn aangeeft dat iets niet in balans is.

Wat is het verschil tussen gevoelens en emoties?

Gevoelens worden vaak verward met emoties. Er is echter wel degelijk een verschil tussen emoties en gevoelens. Gevoelens gaan dieper en zijn stabieler dan emoties Gevoelens hebben met je persoonlijkheid te maken, emoties ontstaan naar aanleiding van een bepaalde situatie. Je kunt bijvoorbeeld heel erg veel van iemand houden (gevoel) en toch soms boos of teleurgesteld (emotie) zijn in deze persoon.

Emoties

Emoties zijn een signaal dat er iets is dat je raakt. Emoties zijn bijvoorbeeld woede, angst, jaloezie, machteloosheid en verdriet. Emoties zijn vaak heftig en voelen als iets wat je overkomt, waar je geen controle over hebt. Denk maar aan paniek, angstaanvallen, woede of intens verdriet. Emoties zijn over het algemeen duidelijk zichtbaar. Je verbleekt van schrik, loopt rood aan van woede, barst in tranen uit van verdriet enz.
Je lichaam reageert op emoties door zichzelf in een staat van paraatheid te brengen. Je hart klopt in je keel, je gaat sneller ademen en je spieren zijn gespannen om te kunnen vechten of vluchten. Emoties nemen je soms geheel in beslag en je kunt niet helder meer denken. Ze vertroebelen je blik en zetten je aan tot daden waar je soms later spijt van hebt.

Gevoelens

Gevoelens zijn van een andere aard en worden op een andere manier waargenomen. Gevoelens zijn rustiger en gelijkmatiger dan emoties. Gevoelens hebben te maken met je intuïtie. Het aanvoelen van sfeer. Het voelen van een klik of juist een onverklaarbare antipathie tegen een ander zonder dat daar een directe aanleiding toe is. Ook geraakt worden door kunst, muziek of de natuur heeft te maken met gevoelens. Ze zijn minder vluchtig dan emoties, en brengen je niet uit je gewone doen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Serieus nemen

Bij het nemen van belangrijke beslissingen is het goed om je verstand en je gevoelens serieus te nemen. Als er veel emoties boven komen, is het beter om je beslissing uit te stellen tot je wat rustiger bent.
Emoties zijn niet per definitie verkeerd, soms is het juist nodig om actie te ondernemen en daadwerkelijk te vluchten zonder verder stil te staan bij de aanleiding hiervan. En als je erg verdrietig bent, kan het enorm opluchten om je emoties de vrije loop te laten en onbedaarlijk te huilen. Het wordt wel problematisch als je lichaam op de meest onverwachte momenten in de vluchtstand schiet, terwijl er niets is om voor te vluchten. Dit kan in het ergste geval leiden tot straatvrees of een sociale fobie.

Omgaan met emoties

De meest gezonde manier om met je emoties om te gaan, is je emoties toelaten en ze gewoonweg te ervaren, zonder in te grijpen. In het begin kan dit moeilijk voor je zijn, vooral als het een gewoonte voor je is om je emoties automatisch weg te drukken of als je weigert ze los te laten. Zowel het wegdrukken van emoties als het vastklampen aan emoties heeft op den duur gevolgen voor je gezondheid: het lichaam raakt overbelast en uit balans en de stroom van negatieve en alarmerende gedachten wordt versterkt.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *