Oordelen

Artikel 1 is voor mij de belangrijkste wet die wij in onze grondwet kennen en gaat over gelijke behandeling en het discriminatieverbod:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Dit artikel spreekt over gelijkheid, rechtvaardigheid maar ook dat je er mag zijn zoals je bent. Toch is het een grondwet die naar mijn idee in het dagelijks leven vaak wordt overtreden, omdat wij mensen oordelen over elkaar.
Maar waarom oordelen mensen? Wie zijn wij om te mogen oordelen? Wanneer wij (ver)oordelen, (ver)oordelen wij ook onszelf. Het is het ego dat oordeelt.

Iemand anders of niet?

Stel dat jouw wiegje niet in Nederland stond maar in China: je wordt opgevoed met andere ouders, tradities, levensovertuiging etc. Ben je dan iemand anders? Naar mijn idee niet, in de kern ben je precies dezelfde man of vrouw. Alleen, je hebt dan andere ervaringen, overtuigingen, patronen die je ego voeden en bepalen hoe je overlevingsstrategie is, je normen en waarden, hoe jij je in het dagelijks leven gedraagt.

De tekst gaat door onder de afbeelding
Een groter perspectief

Het tijdperk en plek waar je geboren bent betekent gelijk al een grote beperking op je eigen persoonlijke ontwikkeling. Of toch niet? Durf jij uit je comfortzone te komen, te denken, te voelen en te handelen en de wereld en het leven in een groter perspectief te zien? Stel dat er geen godsdienst, politiek, onderscheid in ras, geslacht of levensovertuiging was in deze wereld, niet beperkt door opgelegde regels en overtuigingen? Zijn we dan echt zo verschillend van elkaar?

Jezelf zijn

Hoe zou je leven er nu uitzien wanneer je alle beperkingen zoals overtuigingen, patronen, ego etc. los zal kunnen laten? Wanneer ben jij jezelf? Naar mijn gevoel ben je dat op het moment dat je je masker laat vallen en je ego voorbij gaat. Je voelt je comfortabel met jezelf en met je omgeving. Je laat je niet beïnvloeden door oordeel, neemt het leven zoals het komt, ervaart een gevoel van tijdloosheid, gedachteloosheid, (zelf)vertrouwen, intuïtie en je staat je eigen kracht. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *