Macht en kracht

De weg naar bewustwording is de weg naar eenwording met jezelf in verbinding met anderen en het leven. Mensen zijn creators van hun eigen leven om te verbinden, te ervaren, te leren, te groeien en te genieten. De weg naar bewustwording is voor ieder weer anders, de uitdaging voor ieder mens is om te verbinden met jezelf om dit pad te volgen. Daarbij is intuïtie een belangrijk middel. Het klinkt ontastbaar maar het is grijpbaar, meer dan we beseffen.

Macht

Macht en kracht zijn twee woorden waar veel lading aan zit en die onherroepelijk aan elkaar verbonden zijn. De betekenis van het woord ‘macht’ is: het vermogen om iets te (laten) doen zoals je wilt. Hierin is de vraag: Wie heeft in jouw leven de macht? Neem jezelf deze verantwoordelijkheid of heb jij jouw macht overgedragen aan een ander of aan een situatie in je leven? Je eigen macht uit handen geven, zorgt voor een grote afhankelijkheid aan een ander of situatie, waardoor je machteloos, gefrustreerd, onzeker, angstig, onrustig, teleurgesteld of verdrietig kan worden. De macht weer in eigen handen nemen zorgt voor een gevoel van rust, invloed op eigen leven of inspiratie voor een ander, vrijheid, voldoening, zelfzekerheid, (zelf)liefde.

Maar hoe kan je weer de macht zelf in handen te nemen? Onderzoek wat voor jou belangrijke waarden zijn in je leven, pak je eigen verantwoordelijkheid hierin, onderneem stappen om dit vorm te geven, stel grenzen voor jezelf maar ook naar je omgeving. Communiceer helder naar jezelf en naar de ander wat je nu werkelijk wil en voelt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Kracht

De betekenis van het woord ‘kracht’ in deze context is: de eigenschap of het vermogen dat iemand fysiek of/en mentaal sterk is en daardoor dingen kan doen. Hierin is de vraag: Hoe krachtig ben ik als persoon? Hoe kan ik deze kracht voor mijzelf goed inzetten? Aan wie of wat verlies ik mijn kracht? Waarmee voed mijn kracht?

Best confronterend om op deze manier naar jezelf te kijken, maar ook heel verhelderend. Fysieke kracht is makkelijker meetbaar dan geestkracht. Als mens kan je fysieke kracht ontwikkelen door bijvoorbeeld door sport, gezond eten, voldoende rust en balans met gebruik van doelbewustzijn, doorzettingsvermogen, wilskracht en inspiratie.
Naar mijn gevoel is dit voor mentale (geestelijke) kracht niet veel anders. Door eerlijk de vragen voor jezelf te beantwoorden ontdek je waar jouw kracht ligt, wat jouw kracht ontneemt en kracht geeft.

De energieën van macht en kracht zijn herroepelijk met elkaar verbonden. Om krachtig te zijn en te voelen is het belangrijk dat je de macht over jezelf en je eigen leven in gaat nemen. Tegelijkertijd heb je daar kracht voor nodig. Vice versa met machtig zijn en voelen.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *