Levensdoelen

Wat is voor jou belangrijk in het leven? Wat zijn nu je echte levensdoelen? Waar haal jij energie uit en geeft je voldoening?

Mensen hebben het zo druk met de dagelijkse beslommeringen, dat er weinig tijd of energie overblijft om te reflecteren wat er nu werkelijk toe doet. De huidige maatschappij is gericht op prestaties, rijkdom, regels, uiterlijke vertoon, individualiteit, korte geluksmomenten, verslavingen, geprogrammeerd gedrag, verwachtingen van anderen enz. De lijst is eindeloos.

Intentie

Een voorbeeld uit mijn leven: ik ben vaak prestatie- en doelgericht en een best wel een perfectionist. Dit zijn op zich goede eigenschappen, maar wel op het moment dat ze met de juiste intentie worden ingezet.
Zo heb ik in mijn leven heel wat kilometers hardgelopen. In het begin was mijn intentie de juiste. Ik liep hard om mijn weerstand en conditie te verbeteren en daarnaast was het voor mij een gemakkelijke manier om mijn gedachten en hersenspinsels in mijn hoofd los te laten. Het ging niet om de snelheid of afstand en ik genoot van het hardlopen.

Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer de behoefte om mijn grenzen te verleggen. En dat laatste ging steeds meer een rol spelen, het presteren. Ik moest van mijzelf langere afstanden afleggen in een steeds snellere tijd. Op het moment dat ik mijn doel niet behaalde was ik teleurgesteld in mij zelf en voelde ik mij waardeloos. Het hardlopen ging op een gegeven moment niet meer om conditie, plezier en voldoening van het lopen maar meer om mijzelf te bewijzen. Ik legde onbewust een relatie met prestatie en wie ik was. Het applaus voor mijzelf en van anderen die de prestaties bewonderde, was voor mij een klein geluksmoment. De waardering voor mijzelf en waardering van anderen was afhankelijk van mijn prestatie (zo dacht ik dan).

De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Wat je kunt of wie je bent

Nu weet ik beter, het zegt alleen maar wat ik kán en niet wie ik ben. De waardering voor jezelf mag nooit afhankelijk zijn van een prestatie en al helemaal niet afhankelijk van zijn van andere mensen. Het doel is dan alleen gebaseerd op het ego: op het moment dat het woord “willen” of “moeten” komt bij hetgeen wat je regelmatig doet, dan is het een verplichting die gericht is op ego.
Daarnaast heeft het willen en moeten een beperking op je doel omdat je vaak al hebt ingevuld hoe jij je doel wilt bereiken, en sta je minder open voor andere mogelijkheden of uitkomsten.

In de praktijk is de “beloning” voelbaar met kleine geluksmomenten bij behalen van het doel daarnaast kost het veel energie om het doel te behalen. De intentie is gebaseerd op ego, uiterlijke vertoon, waardering van jezelf en/of anderen etc. Na het behalen van je doel heb je dan ook tijd nodig om te herstellen. Het haalt je uit je natuurlijke balans.

Hart en ego

Wanneer is het doel gebaseerd op hart én ego? Als je de woorden van moeten en willen vervangt door “wensen”, “behoefte hebben” of “verlangen”, dat geeft je al gelijk een ander gevoel. Het geeft een gevoel van ruimte en vrijheid. Het doel is niet gekoppeld alleen aan je ego maar ook aan je hart/gevoel. Het heeft geen vast plan omdat je open staat voor alle kansen en mogelijkheden. De weg naar het doel is dan veel belangrijker dan het doel op zich. Je geniet meer van het hele proces en hebt daardoor veel meer geluk in hetgeen wat je doet en haalt er veel meer voldoening uit. Je haalt energie uit hetgeen wat je doet. Je blijft beter in contact met jezelf en je voelt je veel meer in balans.

Uiteraard bestaat het leven ook uit verplichtingen. En het is dan de uitdaging om hier een mooie balans in te vinden.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *