Gedachten

Je staat er niet bij stil, maar mensen hebben gemiddeld 50.000 gedachten per dag. Deze gedachten worden beïnvloed door gebeurtenissen, ervaringen, emoties, gevoelens, aangeleerd gedragspatroon, herinneringen, situaties, dilemma’s, mensen in je omgeving enz. De meeste gedachten worden dus onbewust gevoed/beïnvloed door externe factoren.

Invloed

Hoe bewuster je bent van je gedachten des te meer invloed je hebt op je gedachten. Geef je veel waarde aan je gedachten? Of is het wel jouw waarheid? Wat voel je bij die gedachten? Voelt het goed, krijg je er energie van of geeft de gedachte je een onrustig gevoel en voel je de energie wegstromen? Een klein voorbeeld. Ik heb altijd iets met taal gehad. Het was mijn grootste vijand omdat ik een vorm van dyslexie heb en vroeger veel moeite had om op school mee te komen (het schrijven van het woord dyslexie heb ik even opgezocht 😉. Doordat ik moeite had om moeilijke woorden uit te spreken en te schrijven voelde ik mij vaak erg dom.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ik kan het, ik durf het, ik doe het

Het blijft voor mij soms nog een handicap, maar de gedachten dat ik dom ben en dat ik de Nederlandse taal niet goed beheers heb ik laten varen. Sterker nog, ik heb nu grote liefde voor taal! Taal is de verbale vorm van communiceren, door bewuste woordkeuze kan je mensen inspireren, je kan je gevoelens ermee uitspreken, je kan creatief zijn met taal door een verhaal te schrijven en nog veel meer. Mijn negatieve gedachte is nu omgezet in iets positiefs. Ik kan het, ik durf het, ik doe het.

Gedachten-kracht

Woorden hebben veel kracht! Voel maar het verschil tussen de zinnen: “Ik kan het niet” of “Ik weet niet of ik het kan” en “Ik kan het en ik doe het”. Je voelt hoe verschillend je lichaam hierop reageert. Ook een oprecht compliment naar een ander (en naar jezelf) heeft veel invloed op iemands gemoedstoestand, dag en misschien wel leven.
Uiteraard zitten er regelmatig gedachten bij die je niet helpen. Onderzoek waar dit vandaan komt, zodat jij je negatieve overtuiging mag los laten of geef geen waarde aan de negatieve gedachten. Wees bewust wat je denkt, wees zelf de manager van je gedachten. Mooie gedachten, geven mooie acties/gevolgen en ervaringen

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *